Vormen pleegzorg
Binnen de pleegzorg in België kunnen we 4 vormen onderscheiden. Zo heeft elk kind de kans om op de best mogelijke manier binnen een pleeggezin geplaatst te worden. Niet elk kind heeft dezelfde noden, het is dus heel belangrijk hier voor de start van de procedure over na te denken.
In elk van onderstaande vormen is het belangrijk dat de pleegouders open staan voor contactmogelijkheden tussen het pleegkind, de biologische ouders en broers of zussen.
- Ondersteunende pleegzorg
- Perspectief zoekende pleegzorg
- Perspectief biedende pleegzorg
- Behandelingspleegzorg
Ondersteunende pleegzorg
Pleegzorg met de bedoeling het biologische gezin van het kind te ondersteunen, vooral bij opvoedingscrisissen. Dit is veelal een afwisselend verblijf bij het pleeggezin en bij het biologisch gezin. Het pleeggezin staat in voor de dagelijkse noden en een aangepaste leefomgeving van het kind.
Vaak is er geen verandering in de thuissituatie en is een terugkeer naar huis niet mogelijk.
Perspectief zoekende pleegzorg (kortdurende)
Dit is een vorm van pleegzorg waarbij het verblijf van het pleegkind maximaal 1 jaar bedraagt. Deze periode kan eenmalig verlengd worden met maximum 6 maanden.
Bij deze vorm is het verblijf in een pleeggezin aangewezen omdat de draagkracht van het gezin en/of de veiligheid en ontwikkeling van de minderjarige niet gegarandeerd is.
Tijdens deze periode wordt een pleegzorgtraject opgestart om de thuissituatie te verbeteren en te optimaliseren.
Het is naast de voorziening van de normale noden van de minderjarige ook de taak van de pleegouder om de minderjarige te begeleiden en goed gedrag aan te leren.
Perspectief biedende pleegzorg (langdurige)
Dit is de meest ingrijpende vorm van pleegzorg waarbij een continu en langdurig karakter kenmerkend is. Er is nood aan een continue en stabiele leefsituatie omdat een re-integratie in het biologische gezin niet mogelijk zal zijn. Er is geen perspectief voor een terugkeer of hereniging met het gezin.
Behandelingspleegzorg
Hier zal een dienst voor pleegzorg samen met een andere hulp- en dienstverlening zorgen voor een behandeling of training en voor begeleiding van pleegkind/pleegouder. Dit is dus gebaseerd op een intensievere en specifiekere begeleiding dan de normale begeleiding. Dit om de gedrags-, emotionele of psychiatrische problemen te stabiliseren of te laten afnemen.
DE PUYDT, A., D'HOOGHE, C. en VANDUFFEL, V. Handboek jeugdrecht voor de advocaat-stagiair 2019-2020. Mechelen, Kluwer, 2019, 63 p.
