Pleegzorgverlof

Iedere werknemer of zelfstandige die pleegouder is heeft het recht om verlof te nemen voor specifieke gebeurtenissen die de pleegzorgsituatie aanbelangen. Art.30quater AOW

Voor wie en wanneer?


Om als werknemer of zelfstandige in aanmerking te komen moeten een aantal voorwaarden voldaan zijn. Als eerste moet het gaan om een minderjarig pleegkind. Ten tweede moet het gaan om een aanstelling als pleegouder door:

  • de jeugdrechtbank
  • een door de gemeenschap erkende dienst voor pleegzorg
  • de diensten van l'Aide à la Jeunesse
  • het Comité Bijzondere Jeugdbijstand.

Als laatste zal het verlof enkel maar kunnen ingeroepen worden voor gebeurtenissen die specifiek verband houden met de pleegzorgsituatie. Het kan gaan over contacten met de dienst voor pleegzorg, zittingen bij de gerechtelijke en administratieve autoriteiten of contacten met de biologische ouders en derden die een belang hebben. In andere situaties zal een attest vereist zijn dat aantoont dat het verlof noodzakelijk is.

De duur


Het verlof mag de maximumduur van 6 dagen per jaar niet overschrijden. Anders dan bij het pleegouderverlof zullen deze dagen moeten verdeeld worden indien er sprake is van twee pleegouders. Deze dagen hoeven ook niet aaneensluitend opgenomen te worden. 

Uitkering 


Voor pleegzorgverlof kan je een uitkering genieten. De aanvraag van je uitkering dient via de RVA te gebeuren. De uitkering is een forfaitair bedrag dat voor iedere werknemer of zelfstandige hetzelfde is, ongeacht het loon. Dit bedrag is momenteel 122,93 euro per dag. Je zal 2 formulieren moeten overmaken. Hoe je dit moet doen vind je terug op de website van de RVA.



VAN EECKHOUTTE, W., "Afwezigheid wegens pleegzorg en pleegouderverlof" in Sociaal Compendium. Arbeidsrecht met fiscale notities, Mechelen, Wolters Kluwer, 2021, 2159 -2165.

© 2021 Over Pleegzorg | Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin